miercuri, 27 martie 2013

Lecții finlandeze



Probabil că mulți ne-am întrebat cum a reușit Finlanda ca, într-o perioadă relativ scurtă de 45 de ani, să ajungă să aibă cel mai performant sistem de învățământ din lume, în care profesorii sunt o categorie profesională foarte respectată, în care nu există eșec școlar, în care procentul de abandon este de doar 2%, iar elevii sunt cei mai buni din lume la matematică și științe.

Răspunsurile le putem găsi în cartea  Finnish Lessons: What can the world learn from educational change in Finland? (2011) scrisă de Pasi Sahlberg, profesor universitar, director general în Ministerul Educației și Culturii din Finlanda, expert și consultant renumit la nivel internațional.

Dincolo de faptul că în această țară există o voință națională colectivă de a face educație de calitate pentru toți copiii și de faptul că finlandezii pun foarte mare preț pe educație, succesul acestui sistem este asigurat, în primul rând, de calitatea excepțională a oamenilor care lucrează în educație, atât a celor care elaborează politicile și strategiile naționale și administrează sistemul, cât și a profesorilor care lucrează în școli și care sunt selectați dintre cei mai buni absolvenți ai unei generații. 

În plus, sistemul de învățământ din Finlanda are un curriculum consistent, în procesul de predare-învățare accentul se pune pe echitate și egalitate și nu pe competiție (nu se dau teste standardizate!), atmosfera de lucru este relaxată și în clasă sunt până la 3 profesori, dintre care unul lucrează în mod obligatoriu cu acei copii care au nevoie de sprijin suplimentar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu