marți, 29 octombrie 2013

Despre educație și nu numai - lecții de la Solomon Marcus(5)



Despre competiție în educație
  
"Trebuie să înţelegem bine relaţia dintre competiţie şi educaţie. Scopul în educaţie nu e să fii primul, scopul este să ajungi la o ocupaţie în care poţi să dai un randament bun. Asta nu se întâmplă în şcoala românească. Latura competiţională strică lucrurile. Accentul nu mai cade pe scopul suprem al educaţiei."


Despre farmecul "trecerii" (timpului)


"In ce consta farmecul trecerii? Sa prinzi o clipa magica, care sa te marcheze, sa-ti staruie in amintire, sa cauti sa te agati de ea. Asta face tot timpul! Frumusetea trecerii cred ca sta in a savura clipa. Cei care rateaza in a sesiza frumusetea trecerii se recruteaza in primul rand dintre cei care acopera o coaja de banalitate, de rutina. Cum spunea Walt Whitman, in "Fire de iarba": fiecare centimetru patrat este acoperit de o minune, dar trebuie sa o vezi, sa te apleci asupra ei, sa nu lasi sa se astearna rutina, banalitatea peste aceste minuni. 
Sursa:

Despre ce îl întristează cel mai tare

"Degradarea morală pe care o văd în jur, prea ușor se fură, se minte, se urăște, transformăm diferențele de puncte de vedere în acte de adversitate și dușmănie."

Despre ce îl bucură cel mai tare

"Când întâlnește oameni care gândesc la fel, pe aceeași lungime de undă."

Sursa:TVR3- emisiunea Proiect România, mai 2013




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu