luni, 10 februarie 2014

Trecutul online

Dintr-un articol foarte bun publicat astăzi (http://www.gandul.info/puterea-gandului/generatia-copiilor-nascuti-cu-tableta-in-mana-12055575) rețin două idei care mi se par extrem de importante din perspectivă educațională:

1.Tinerii din ziua de azi ar trebui să fie conștienți (sau, și mai bine, conștientizați - de către profesori, părinți etc.) că, utilizând Facebook-ul, blogurile, you tube și alte forme de social media, își construiesc practic un trecut online, care va fi vizibil oricui va dori să îl cunoască, inclusiv viitorilor lor angajatori, care vor căuta și vor găsi pe Internet informații despre candidații la joburi. 

Ar fi bine ca tinerii să înțeleagă că, atunci când folosesc rețelele de socializare, sunt ca o carte deschisă în mediul virtual, pozele pe care le postează, muzica, filmele și cărțile care le plac, prietenii pe care îi au, comentariile pe care le fac etc. fiind tot atâtea surse de informare și analiză pentru un angajator care caută un profil anume de angajat (chiar ieri îmi spunea o prietenă  - business woman de succes, că nu ar angaja niciodată o tânără care își schimbă fotografia de profil de câteva ori pe săptămână, doar pentru a-și afișa a mia oară același zâmbet, simpatic de altfel, dar cam nătâng, de care însă ea, evident, este foarte mândră; motiva prietena mea afirmația prin faptul că acest lucru poate fi partea vizibilă a unei acute și periculoase lipse de încredere în sine, mascată de o dorință exagerată de a fi admirată și iubită de cei din jur).
 
2. Conștientizarea răului pe care îl poate face expunerea excesivă a copiilor pe o rețea de socializare de către părinți fericiți și mândri, de altfel, de realizările lor:

„Cred că cei mici trebuie să decidă singuri, la o vârstă la care sunt capabili să raţionalizeze, dacă doresc să fie sau nu prezenţi pe o reţea de socializare. Apropiaţii, cărora chiar le pasă de copilul tău, îl văd oricum în viaţa reală, offline. De fiecare dată când am susţinut acest lucru m-am lovit de un zid. „Cum adică să nu pun pe Facebook poze cu copilul meu? Doar este cea mai mare realizare a mea”. Da, aşa este, însă nu mi se pare sută la sută etic să faci acest lucru. Cel mic nu poate decide dacă vrea că poza în care se află în fundul gol la botez să fie sau nu online. Iar peste ani de zile, când ar vrea ca această imagine să dispară de pe internet, nu va mai avea ce face....
Acest lucru îi expune pe cei mici la o percepţie negativă fără voia lor. Cum ar fi ca peste ani şi ani copilul tău să devină o mare personalitate, iar presa tabloidă să publice imagini cu el la 4 ani în „puţa” goală, găsite pe internet? Parcă şi văd titlul: „SENZAŢIONAL! Iată cum arăta X la 4 ani în pielea goală. Click aici!”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu