marți, 20 ianuarie 2015

2 idei pentru încurajarea lecturii în școli

foto credits:Reading Book, Kristina Digman, Art, Kids Illustration, Julkalender 2012
O imagine frumoasă distribuită azi pe facebook de RWCT International mi-a amintit de două idei de încurajare a lecturii în școli:

1.Toată școala citește – timp de 10-15 minute, într-un anume moment al săptămînii sau chiar în fiecare zi, la o oră stabilită, toată lumea din școală – elevi, profesori, director, femei de serviciu, administrator etc. – lasă orice are de făcut și citește (am dat de această idee și am aplicat-o într-o școală și pot să vă spun că ea funcționează, dacă este bine prezentată tuturor celor implicați și se pun la dispoziție resurse – cărți, ziare, reviste etc.).


2.Un club de lectură înființat ca activitate extraclasă și completat cu un club online. Membrii clubului pot fi copii din școală cărora le place să citească, 1-2 profesori coordonatori, 2-3 părinți, iar activitățile pot consta în întâlniri pentru lectură/ discutii despre anumite cărți citite, întâlniri cu autori, vizite la biblioteci, vizionarea unor filme care au la bază cărți etc. În cadrul întâlnirilor de club, în funcție de nivelul de pregătire al copiilor, se citesc fragmente din cartea recomandată de către coordonatorul clubului, copiii citesc ei înșiși fragmente, se discută despre temă, personaje preferate, pasaje preferate etc., se creează un produs care are legătură cu tema cărții: eseu, desen etc. Pe blogul Clubului online se postează impresii despre cartea citită (am înființat astfel de cluburi în trei școli cuprinse într-un proiect și experiențele au fost reușite și pe placul copiilor).

Îi rog pe cei care preiau ideile de mai sus să menționeze sursa. Mulțumesc!

2 comentarii:

  1. Sunt mama unui elev de liceu care studiaza in Marea Britanie si care a lansat o campanie de strangere de fonduri pentru copiii scolii gimnaziale din Ion Roata, satul natal al tatalui sau, in vederea dotarii scolii cu carti si doua calculatoare. Dupa discutia cu directoarea scolii, Doaman Irina Vasilescu, am aflat de initiativa Dumneavoastra careia ne alaturam cu resursa de carte pe care am inceput sa o colectam. Anexez alaturat link-ul campaniei si povestea
    https://gogetfunding.com/ion-roata/
    https://evz.ro/un-elev-plecat-la-studii-in-marea-britanie-aduna-carti-pentru-satul-bunicilor-sai.html
    https://gogetfunding.com/ion-roata/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru mesaj si pentru ideea de va alatura in acest fel campaniei #toatascoalaciteste! Chiar astazi am vorbit cu dna Vasilescu despre activitate, sper sa inceapa programul de lectura cat de curand. Succes cu strangerea de fonduri, o sa o promovez si eu pe pagina blogului!

      Ștergere