miercuri, 18 februarie 2015

O bibliotecă reinventată, o șansă pentru copii

Lucruri bine făcute, reinventare la firul ierbii, comunități care se reconstruiesc, șanse la educație pentru copiii din mediul rural. În comuna Marpod din județul Sibiu se află prima bibliotecă concept din România, amenajată  într-o pivniță, ca un ”borcan cu dulceață de povești”. Când vin aici să citească, copiii din comună  aleg cărți din borcanul cu carte de dragoste sau borcanul cu poveşti istorice, din cel cu poveşti inteligente sau din borcanul cu lucrări practice. De multe ori, vin însă  să lucreze la computer, să participe la ateliere eco sau la șezători cu tradiții din zonă.
  
Ideea îi aparține dnei Florinela Anca Vasilescu,  bibliotecar-metodist al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și coordonator județean al programului Biblionet, dar  punerea ei în practică a presupus un efort al întregii comunități:
 
Am pornit la drum cu intenția de a deschide cât mai multe biblioteci publice şi mai ales de a deschide o bibliotecă în locuri unde aceasta nu mai funcţiona sau nu a funcţionat niciodată. Ideea reinventării noţiunii de bibliotecă publică a apărut atunci când ne-am dat seama că trebuie să transformăm această instituţie într-una atractivă pentru toată lumea şi mai ales pentru aceia care nu au păşit de mult pragul unui astfel de lăcaş. Aşa a apărut biblioteca din Marpod: din dorinţa noastră de a reîntoarce lumea spre cultură și comunicare și din înțelegerea importanței acestui obiectiv din partea autorităţile publice locale din comună.
 
Ar putea fi un exemplu de succes, dar, spune Florinela Anca Vasilescuar suna fals, pentru că nu pentru succes s-au petrecut toate acestea, ci pentru că la un moment dat primim cu recunoștință provocări care conduc la transformarea realității alb-negru, într-o realitate color, capabilă să bucure și să-i inspire pe cei care nu au timp să aștepte sfârșitul lumii, ci pun umărul la permanența renașterii ei, din propria cenușă.”

foto: primăria Marpod

foto: primăria Marpod

foto: primăria Marpod


foto: Adevărul
foto:Adevărul
foto:Adevărul
foto:Adevărul
foto:Adevărul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu