vineri, 6 februarie 2015

Îndrumător alternativ pentru cei mici

Îmi place ideea de alternative în educație, de feluri diferite de a învăța, pentru că e un mod de a individualiza învățarea, în funcție de viziuni, concepții și nevoi proprii. 

Prin urmare, salut apariția unui  ”Îndrumător de Arte Vizuale pentru clasa pregătitoare şi clasa I”, care respectă curriculumul MECS și este realizat de o echipă de 30 de profesori și specialiști în domeniu, în cadrul unui proiect mai larg, numit”Manuale românești”. De remarcat conceptul ghidului, unul inovator,  un fel spontan și creativ de invitație la un joc magic cu culorile și diverse materiale. E plin de ilustrații, prezintă o mulțime de tehnici de lucru, exemplele sunt luate din natură sau din lumea obișnuită și cunoscută și, foarte important, ”îndrumarea” se face direct către copil, cam așa:

Vreau să facem asta și azi. O nebunie frumoasă! Fiți atenți, punem din nou întâmplarea să lucreze pentru noi: știm să provocăm pete spontane, doar că acum le vom lăsa pe ele să se coloreze și să se amestece singure, ciocnindu-se pe întuneric, hi-hi, pe când noi nu le vedem. Dar mai întâi să creăm pentru discreție un paravan. Luăm o foaie de hârtie, albă,neagră sau colorată și o îndoim în jumătate. Se va deschide ca o copertă de caiet sau ca o felicitare. Înăuntru se poate întâmpla orice năzdrăvănie animată!

Deschidem tuburile cu tempera sau guașe strălucitoare, alegem culorile preferate și le așezăm din belșug între coperte, așa cum am vrea să ornăm cu cremă un tort... bezele, șnururi de pastă, buline vâscoase, picături de frișcă. Puteți, desigur, introduce în lucrare, după imaginație, și alte feluri de pastă care iese din tub sau spray (pastă de dinți dacă nu aveți alb în tub, cremă de ras etc). Lucrarea va împrăștia un parfum extraordinar.

Îndrumătorul se poate descărca aici: Manual arte plastice





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu