joi, 23 aprilie 2015

De ziua cărții, tot ”Creative Schools”



De Ziua Mondială a Cărții am tradus un mic fragment din cartea lui Sir Ken Robinson, publicată acum două zile, ”Creative Schools”:

Despre creativitate

”Uneori se spune că nu putem defini creativitatea. Eu cred că o putem face. Iată definiția mea: creativitatea este procesul prin care ajungi să ai idei originale valoroase. Există și alte două concepte pe care trebuie să le avem în vedere: imaginația și inovația. Imaginația stă la rădăcina creativității. E abilitatea de a aduce în minte lucruri care nu sunt percepute cu simțurile.

Creativitatea este despre prospețimea gândirii. Nu înseamnă ceva nou pentru întreaga omenire – deși asta ar fi un plus – ci cu siguranță ceva nou pentru persoana care face lucrul respectiv. Creativitatea implică să faci judecăți de valoare, să vezi dacă ceva la care lucrezi îți e de folos, fie că e o teoremă, un proiect sau o poezie. O lucrare creativă trece adesea prin mai multe faze specifice. Uneori, la final, vezi că nu mai seamănă cu ce ai vrut să faci la început. E un proces dinamic, care înseamnă conexiuni, interdisciplinaritate, utilizarea metaforelor și analogiilor. A fi creativ nu înseamnă doar să ai idei deosebite și să-ți lași imaginația să zburde. Poate să însemne și asta, dar împlică și cizelarea, testarea și focalizarea pe ceea ce faci…Creativitatea nu este opusul disciplinei și controlului. Dimpotrivă, în orice domeniu poate implica cunoștințe solide și un înalt nivel de abilități practice.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu