joi, 20 august 2015

Creativitate+compasiune+calm+colaborare

foto din arhiva personala
Nu scap nimic din ce mai spune Sir Ken Robinson, așa că iată-l și pe 8 august, într-un interviu excelent, vorbind clar și sistematizat, despre cele patru calități de care avem nevoie pentru a funcționa cu succes într-o lume complexă și cu probleme specifice și pe care școala ar trebui să le considere obiective de atins în educația copiilor:
  1. Creativitate, definită ca imaginație aplicată.
  2. Compasiune/înțelegere pentru puncte de vedere/culturi diferite, un fel de empatie aplicată și ea, pusă în practică, demonstrată la nivel acțional, un liant care ne ajută să trăim împreună în comunitate, noi toți și fiecare cu diferențele lui.
  3. Calm, cumpăt, păstrarea echilibrului interior.
  4. Colaborare, necesară pentru a înfrunta provocările complexe ale lumii contemporane ( trebuie să fie loc și pentru asta, în acest sistem bazat în principal pe competiție și în care copiii se întrec de mici unul cu altul).
Întrebat cum se pot forma aceste abilități, Ken dă un răspuns care mi-a mers la inimă și mi-a dat deja idei pentru teme de inclus în viitoarele programe de dezvoltare profesională: ”să îi ajutăm  pe profesori să dezvolte aceste calități mai întâi în ei înșiși”, să devină mentori ai elevilor, deschizători de uși, cei care le arată direcția.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu