luni, 31 august 2015

Născută azi, Mammolina


S-a născut pe  31 august 1870,  dar viziunea Mariei Montessori despre educație și creșterea copiilor este mai actuală ca oricând. Să ne reamintim, deci:


”Pentru copii, nu e loc în casele din ce în ce mai strâmte ale oraşelor moderne în care se aglomerează familiile. În stradă nu e loc pentru că vehiculele se înmulţesc, iar trotuarele sunt înteţite de lume grăbită. Adulţii n-au timp să se ocupe de ei, căci sunt zoriţi de lucru şi pleacă de acasă, şi tatăl şi mama. Când nu se găseşte de lucru, mizeria îi târăşte şi pe ei, împreună cu adulţii. Dar şi în familiile de condiţiuni bune copilul bogat este exilat în camera copiilor, lăsat în grija unei persoane străine, plătite şi nu îi este îngăduit să intre în camerele rezervate pentru cei care i-au dat viaţă. Nu există refugiu unde copilul să poată simţi că sufletul lui e înţeles, unde activitatea lui să nu fie stânjenită.”

 ”Un test al corectitudinii unui proces de educație este fericirea copilului.”

”Trebuie să ajutăm copilul să acţioneze singur, să voiască singur, să gândească singur; aceasta este arta celor ce aspiră să slujească spiritul.”


”Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Așa că trebuie să-i învăţăm să se adapteze.”

”Cele mai importante daruri pe care le putem face copiilor noștri sunt rădăcinile Responsabilității și aripile Independenței.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu