vineri, 8 decembrie 2017

Cum aducem un pic de Crăciun și în școală




Îmi amintesc cu plăcere cum era la școală, pe vremea când eram directoare, în săptămânile din decembrie, premergătoare vacanței de iarnă. Pe lângă orele de curs și teze, se simțeau în școală și zumzetul și starea de bine pe care le aduc sărbătorile de iarnă. Era vremea când se pregăteau serbările, se monta Poșta Crăciunului, se ascultau colinde în pauze, copiii făceau felicitări de sezon pentru prietenii și colaboratorii școlii, se împodobeau brazi în cancelarie și în clase, se pregăteau daruri pentru  campania umanitară. Nu știu cum, dar era timp pentru toate, poate pentru că știam să ne organizăm și fiecare avea de făcut câte o bucățică și poate pentru că reușeam, de cele mai multe ori, să ne simțim bine împreună.

Pentru cine dorește să aducă un pic din spiritul Crăciunului în școală, în aceste săptămâni, iată câteva idei:

Poșta Crăciunului

Confecționați, din ce aveți la îndemână, carton, lemn etc., o cutie poștală mare pe care scrie Poșta Crăciunului și pe care o amplasați într-un loc accesibil pentru toată lumea din școală. Copiii care doresc  să facă asta pun în cutia poștală mesaje de Crăciun sau felicitări simple, făcute de ei și destinate colegilor de școală, profesorilor și personalului administrativ. Felicitările/ mesajele vor avea scrise numele destinatarului și clasa de ex., Irina , cls. A 6A. Corespondența va fi ridicată în fiecare dimineață de 2 poștași - copii  de la o clasă cu o căciuliță roșie pe cap (se va face o programare în acest sens), va fi pusă într-un sac poștal (ceva simplu, gen o plasă de pânză, cu un simbol de Crăciun pe ea)  și distribuită la destinatari. A fost una dintre activitățile mele preferate, o idee de care am fost mândră că am adus-o în școală. 



Serata de Crăciun

Se poate organiza într-o sală frumoasă din oraș sau într-un spațiu  generos din școală, ornat discret de sărbătoare  cu un brad împodobit și amenajat pentru un astfel de eveniment, cu locuri unde să se poată sta, cu un lampadar pentru a crea o atmosferă de specială. Spectacolul  e doar cu cântece de sezon și e susținut de copiii care cântă la un instrument, de corul școlii, de soliști sau grupuri vocale.

Felicitări de Crăciun

Se fac la clase, din hârtie, carton, sclipici și lipici și textul se scrie de mână. Chestii simple, gen un brăduț sau glob. Prietenii, partenerii  și colaboratorii școlii vor fi încântați să primească o felicitare hand made, făcută cu suflet. Le puteți trimite foștilor profesori/ alți angajați ai școlii, inspectorilor, celor de la primărie, ONG-urilor cu care colaborați,  celor din asociația de părinți etc. Îmi amintesc că atunci când le-am spus să facem asta în școală, învățătoarele au răspuns ideii cu multe entuziasm și s-au apucat de lucru cu copiii.

Un brad mai altfel

Unui brad mai altfel îi stă bine în holul de la întrarea în școală. Poate fi făcut din cărți așezate în formă de brad, din mesaje de Crăciun/ gânduri pentru noul an scrise pe hârtie colorată de toți elevii și profesorii școlii și lipite pe o hârtie în formă de brad prinsă pe un perete sau agățate pe un suport de lemn în formă de brad. Sau din hârtie verde, pe care se lipesc tot felul de mici podoabe făcute de toți copiii școlii.


 

Campania de caritate

O colegă profesoară se ocupa în fiecare an cu pregătirea unei acțiuni de caritate la nivelul școlii și strângerea unor cutii/ pachete cu mici cadouri care se donau la un orfelinat/ o casă de copii din zonă. Copiii și părinții care doreau să se implice în această activitate pregăteau darurile acasă și le aduceau frumos împachetate  la școală unde se organiza apoi distribuirea lor. Puteau fi jucării, haine mai vechi, dar curate și călcate, dulciuri, fructe etc.Tot cu această ocazie, le-am sugerat Consiliului Elevilor să se implice într-o activitate de donare de uniforme ale școlii, de la cei care nu le mai foloseau pentru că nu mai erau mărimea potrivită, către cei care nu aveau bani să și le procure.

Xmas party pentru tot personalul

Ne întâlneam cu toții (profi, secretară, contabilă, femei de serviciu, paznic și fochist etc.) într-o seară, la un restaurant,  mâncam împreună și dansam. Întâlniri de acest gen dezvoltă comunitatea profesională a școlii.

Coronițe de Crăciun pe uși

Fiecare clasă își decorează ușa cu o coroniță făcută de copiii clasei respective, nu cumpărată. 
 

Serbarea de Crăciun

Noi făceam una mare, cu toată școala, copii, profesori, invitați, părinți, bunici, tot cartierul, era un fel de eveniment așteptat un an întreg. Ce era altfel era faptul că scenariul era făcut de director împreună cu un grup de elevi talentați care prezentau și spectacolul. Într-un an a fost ceva de genul acasă la Moş Crăciun- Moşul nu e acasă, spiriduşii își fac de cap, desfac cadourile din camera Moşului, fiecare cadou este de fapt un număr de serbare. Serbarea avea loc în sala de sport a școlii, care era ornată de sărbătoare, de o echipă de profesori inimoși.



Târgul de Crăciun

E o activitate mai complexă, care necesită o bună coordonare și organizare, pentru a nu deveni un stres pentru profesori/ părinți. În principal, se fac o serie de activități în care participanții plătesc, iar banii strânși sunt donați unei cauze umanitare. Târgul se poate organiza în sala de sport, pe holurile școlii sau chiar în curtea/ grădina acesteia, dacă  vremea permite. Din experiența unei școli private cu care am lucrat, pentru atingerea scopului unui astfel de târg, e bine să se aibă în vedere următoarele:
- să existe o gamă variată de activități care se derulează în cadrul târgului (tombolă, ateliere creative, vânzare de jucării/felicitări/ decorațiuni, jocuri diverse specifice sărbătorilor de iarnă etc.);
- să existe o taxă de participare;
- să se colaboreze cu voluntari (elevi mai mari ai școlii, părinți etc.);
- să se creeze o atmosferă specifică, de sărbătoare a Crăciunului (muzică, ornamente etc.);
- să existe transparență în colectarea banilor și cheltuirea lor ulterioară (toți participanții să afle ce sumă s-a strâns și cum a fost donată).

Un anume colind 

În fiecare an, de Crăciun, noi, profesorii, învățam toți un colind și îl cântam la serbarea pe școală, în fața copiilor și a părinților și împreună cu ei.

foto din arhiva personală - profesorii cântând un colind la serbarea de Crăciun

Succes ! Și lasă aici sau pe facebook un mesaj dacă ai dus și tu în școală vreuna dintre aceste idei, să ne bucurăm și noi!😊
(acest articol face parte din seria de idei mici pentru schimbări mari, care nu sunt vorbe și teorie, ci vin din experiența personală în domeniul educației, sunt încercate și au avut succes)
_______________________________________

update (dec 2018)

Brăduț pe ușa clasei 


O idee de brăduț pentru ușă: pe un format de glob de hârtie dat de profesor, fiecare copil scrie:
- numele
- ce cadou vrea de Crăciun
- ce cadou va face familiei/ prietenilor
- 2 lucruri pe care le va face în vacanța de Crăciun
- 5 lucruri pe care le va face în 2019

4 comentarii:

  1. Frumoși oameni, frumoase timpuri. Oameni care își făceau timp pentru oameni, timpuri în care oamenii ofereau timp pentru bucurie în stare pură.

    RăspundețiȘtergere